Dok08: Schlösser og Eichhöfer fra Ostkreuz

Etter gårsdagens paneldebatt om fotografens fremtid, fortsatte onsdagens kveldsprogram med en seminardel hvor Jordis Antonia Schlösser og Espen Eichhöfer fra billedbyrået Ostkreuz var først ute med å presentere sine prosjekter.
Jordis Antonia Schlösser og Espen Eichhöfer fra billedbyrået Ostkreuz
Etter en noe stotrende introduksjon til seminaret på et improvisert norwenglish ved Hilde Sandvik fra Bergens Tidende, fikk Jordis Antonia Schlösser fra det tyske billedbyrået Ostkreuz åpne seminardelen med å presentere egne prosjekter fra de siste ti årene. Hun fortalte også litt om hvordan Ostkreuz startet som billedbyrå mens det gamle DDR fortsatt var en isolert og strengt sensurert verden hvor det var vanskelig å arbeide som fotograf. – Fotografene ble gode til å kode bildene sine, og publikum ble gode til å avkode, sa hun og viste flere av arbeidene til sine kolleger i Ostkreuz til sist.

Norsktyske Espen Eichhöfer tok tråden videre med å snakke litt om tysk fotografi. Han hevdet at noe av det han mener kjennetegner det tyske fotografiet, er at det er åpent for fortolkning, med avstand til objektet for nettopp å åpne for og gi rom til fortolkning. Han viste et redigert utvalg av egne arbeider, hvor han mye jobber med poetisk realisme som utgangspunkt for sine prosjekter.

Manglende engasjement
En halvfull sal hadde relativt få og beskjedne spørsmål til de to fotografene da det ble åpnet for dette før pause. Det var på ingen måte spørretimens høytrykksklima i salen. Om dette er et uttrykk for et fravær av undring og manglende nysgjerrighet hos norske pressefotografer i forhold til utenlandske kolleger, skyldes typisk norsk sjenanse i plenumssammenheng, eller simpelthen er resultatet etter en lang og intens workshopdag for mange, er vanskelig å si.

Uansett, både fotografene, arrangørene og deltakerne selv hadde fortjent en mer engasjert interaktivitet i debattene på Dok08 så langt. Forhåpentligvis vil deltakernes aktivitet fasciliteres og stimuleres sterkere under dagene som gjenstår av arrangementet.

________________________________________

Se flere av fotografenes bilder her:

http://www.espen-eichhoefer.de
http://www.ostkreuz.de

Maria Lundberg - Cubansk kult i fokus.
Cubansk kult i fokus.
Maria Lundberg
Jordis Antonia Schlösser viser egne arbeider fra et prosjekt om den afrokubanske religionen Santería på Cuba.
Maria Lundberg - Spørretimen.
Spørretimen.
Maria Lundberg
Hilde Sandvik fra Bergens Tidende i dialog med Jordis Antonia Schlösser og Espen Eichhöfer fra billedbyrået Ostkreuz. På lerret i bakgrunnen til venstre ser du et av Espen Eichhöfers egne fotografier.

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu